Delavnica ELRC, Ljubljana

Delavnica ELRC, Ljubljana

Kdaj: 

8. december 2015

Kje:

Institut “Jožef Stefan”, Jamova 39, Ljubljana (Velika predavalnica)

Vabimo vas na delavnico projekta European Language Resources Coordination (ELRC) v Ljubljani, ki bo potekala 8. decembra 2015 v Veliki predavalnici na Institutu “Jožef Stefan”. Projektno delavnico ELRC prirejata Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij ter Laboratorij za umetno inteligenco na Institutu “Jožef Stefan”, skupaj s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

Jeziki in jezikovna raznolikost so bistveni del evropske kulture, poslovanja in sodelovanja. Evropska komisija v okviru mehanizma Connecting Europe Facility (CEF) zagotavlja platformo za strojno prevajanje (CEF.AT), da bi omogočila večjezično komunikacijo in izmenjavo dokumentov z javnimi upravami v Evropi in med njimi. Uporaba platforme je brezplačna za vse javne ustanove. Osnovo platforme predstavlja sistem za strojno prevajanje MT@EC, ki je bil razvit v Generalnem direktoratu za prevajanje Evropske komisije in je ponujen v uporabo vsem javnim upravam v državah članicah. Program CEF predvideva, da bo v njegovem okviru izboljšana pokritost in kvaliteta prevajalnega sistema ter da bo nadgrajen do stopnje, ko bo lahko vključen med vseevropske javne spletne storitve.

Na delavnici ELRC v Ljubljani želimo z udeleženci odpreti debato o vsakdanjih potrebah slovenske javne uprave v sodobnem večjezičnem delovnem okolju, da bi lahko platformo CEF.AT lažje prilagodili tem potrebam. Podrobnejši program delavnice je priložen. V okviru projekta strokovnjaki Evropske komisije, jezikovni tehnologi, ponudniki jezikovnih storitev in nacionalne javne uprave ter vladne službe sodelujejo pri prepoznavanju potreb glede strojnega prevajanja, pri odkrivanju relevantnih večjezičnih jezikovnih virov, obravnavajo pa tudi tehnična in pravna vprašanja v zvezi z uporabo podatkov za potrebe strojnega prevajanja. Zato je povratna informacija in aktivni prispevek ključen pri prilagajanju sistema CEF AT vašim potrebam.

Če vas zanima uporaba sistema CEF.AT ali bi se radi seznanili z razvojem in trenutnimi možnostmi uporabe strojnega prevajanja, vas vabimo, da se udeležite delavnice. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je registracija s pomočjo obrazca, ki je na voljo spodaj na spletni strani. Morebitna vprašanja v zvezi s tem dogodkom lahko naslovite na organizatorja delavnice na Institutu “Jožef Stefan”, dr. Simona Kreka (simon.krek@ijs.si).

Veselimo se srečanja z vami!

 

Program